1146 Budapest, Thököly út 114/a

Milyen volt India? Egy szóval: más

Fogadjátok szeretettel klubtársaink, Bede Fazekas Márk és Knoll Gergő képes-írásos beszámolóját indiai kalandjaikról.

Történt még Ősszel, hogy Geri feltette a kérdést: nem megyünk-e Indiába repülni. Mivel ott október-november tájékán repülőszezon van és viszonylag olcsó a repjegy. Először csak mosolyogtam, hogy biztos hülyéskedik, mert minek is akarnánk oda menni. Aztán később rájöttem, hogy nem viccelt. Így végül (kissé leegyszerűsítve) vettünk repjegyet, elkezdtük túrni a netet és valahogy kijutottunk Indiába. És még haza is, méghozzá egészségesen!

És hogy milyen volt India? Egy szóval: más. A közlekedési szokások, a járműpark, az ételek, az épületek, az utcakép, az emberek, és még persze sorolhatnám. Könyvet lehetne írni róla, meg kell nézni egyszer személyesen. Európai szemmel/szájjal/füllel/orral annyi szokatlant lehetett tapasztalni a földön, hogy mondhatni, leginkább a levegőben repdesve találkoztunk a legnormálisabb körülményekkel. Odafenn már nem éreztük az elégetett szemét szagát, nem hallottuk a folyamatos dudálást, az utca ricsaját. Csak magunk voltunk a sokzsinóros rongyainkkal és a természet, minden úgy működött, ahogy ezelőtt is tapasztalhattuk.

Hogy a repülés részéről is ejtsünk pár szót; kicsit jobb időre számítottunk. Legtöbb nap az inverzió miatt nem lehetett igazán magasra jutni, se messzire látni, viszont nem is volt hideg fenn. Célpontunk, Bir-Billing, a helyi siklóernyős paradicsom a Himalája lábánál van. Starthelyről lenézve előttünk csak dimbek-dombok és síkság, míg mögöttünk olyan hófödte vonulatok is vannak, ahova ha az ember berepül és ott száll le, akkor nem pár óra stoppolást jelent a hazaút. Hanem inkább pár napi túrát. Mi a hegyek mélyére nem indultunk el, csak a civilizáció közelében távolodtunk el a starthelytől. Sima nyugdíjas távrepülések voltak, persze igyekezve kihozni a legtöbbet a napból és magunkból. A hegyi expedíciót pedig meghagyjuk a tapasztaltabbaknak, vagy majd talán egyszer, ha már felkészültebbek leszünk…

Azt hiszem elmondhatom, hogy mindketten profitáltunk a kinn tapasztaltakból. Valószínűleg kevesebb ősz hajszálunk jelenik meg, ha például kihagy az áramszolgáltatás, nincs vezetékes meleg víz, vagy internet. Ha valami működik, annak próbálunk örülni. Mert Indiában valahogy így oldódnak meg a dolgok, sokat lehet tőlük tanulni.