A Siklóernyőzésről

A siklóernyőzés a repülés legegyszerűbb legszabadabb formája, egyúttal a legfiatalabb repülősport hazánkban.

Egy kis történelem

A

Az első írásos feljegyzések 1306-ból maradtak fent ahol is pár kínai artista valamiféle keretre feszített vászonnal ugrott ki egy toronyból. Aztán Leonardo da Vinci is álmodozott a repülésről és vetett papírra terveket hasonló szerkezetekről és bár valójában egyik repülőeszköze sem repült a gyakorlatban, a rajzaiban szereplő több konstrukciós részletet fel lehet fedezni napjaink repülőeszközeiben.

Az első, történelmileg is bizonyított ejtőernyős ugrás 1600-ból Fausto Veranzio nevéhez fűződik aki szintén egy toronyból kísérelt meg ugrani egy vászonból, és fából készült szerkezettel. A következő lépcső a hőlégballonok megjelenése volt, mely szerkezettel az első hosszabb repülést a Montgolfier fivéreknek sikerült megvalósítani. A hőlégballonokhoz köthető a fejlődés útja is, hiszen az első ejtőernyős ugrás ballonról történt 1797-ben, az ugrást André-Jaques Garnerin ejtőernyős hajtotta végre.

A

A repülés modern korszaka Otto Lilienthallal kezdődött, aki 1891-ben kifejlesztette az első, levegőnél nehezebb repülőeszközt, majd ötletei mentén a repülés rohamos fejlődésnek indult. Sportunk számára a következő mérföldkövet a második világháború hozta el, ahol már amerikai ejtőernyős katonákat is bevetettek, az ejtőernyőzés önálló sportággá alakult. Ezek az ernyők még csak nagyon kis mértékben voltak irányíthatóak, ennek ellenére igen nagy népszerűség övezte. Az emberi természetből fakadóan egyre többen kísérleteztek földről startokkal, kezdetben autós vontatással.

D

Domina Jalbert, 1964-ben forradalmi újítást vitt véghez az ejtőernyőzésben. Az általa tervezett légcellás ejtőernyő profilja a repülőgépek szárnyprofiljához volt hasonlatos, irányítható volt, kicsi és jól kezelhető. Az első hegyi startot az Amerikai Egyesült Államokban végezte egy ejtőernyős, azonban ez az ága a sportnak a sárkány megjelenésével kicsit háttérbe szorult. Idővel az ejtőernyős hegyi repülés az Egyesült Államokon kívül is kezdett elterjedni. Előnyeit mind a hegymászók, mind az ejtőernyősök jól ki tudták használni: a hegymászók a hegyről való gyors lejutásra, az ejtőernyősök pedig a földet érés gyakorlására használták. Dr. Dieter Strasilla német mérnök Sky-Wing nevű első ernyőjével a 60-as években kezdte meg kísérleteit, és 1974-ben megalkotta 9 cellás, 32 m2-es ernyőjét. Kifejlesztette tehát azt az ernyőt, amely kimondottan a hegyre való fel- és az arról való lejutásra szolgált, nem pedig ejtőernyős célokra. A mai sikló-ernyők mégsem a Sky-Wing-ből lettek továbbfejlesztve, a rohamos fejlődést valami más váltotta ki.

D

Dan Poynters ejtőernyős kézikönyvében az ejtőernyővel történő kisdombos startról, és a lejtőzésről olvasottaktól, és a Crans Montana-ban látottaktól inspirálva három jóbarát – mindannyian ejtőernyősök -, 1978-ban felkerekedtek, és felmentek a Mieussy-beli Pertuiset hegyre. Egyikük a repülő művész, levélkihordó Gérard Bosson volt az aki az első “Les Choucas” nevű klubot megalapította, majd az 1979-es St. Hilaire-du-Touvet-ben megrendezett sárkányrepülő világbajnokságon a Choucas csapat bemutatta új sportágukat. Az ekkor még nevesincs sportnak egyre több követője akadt, a hegymászók nagy, ismert hegyekről repültek le. A Mount Blanc-t Roger Fillion repülte meg 1982-ben. Franciaországban egyre több iskola nyitotta meg kapuit bár a sportágnak ekkor még nem volt igazi, saját neve, bár próbálkozások azért történtek a névadásra. Hegyirepülés, ejtőernyővitorlázás, függőrepülés, ernyősiklás…

1

1985-ben állították fel az első rekordokat. Richard Trinquier Mieussy-ban repülte meg az akkori időtartamrekordot. A Parachute de France gyár ernyőjével, egy saját maga által varrt hevederrel, és egy vitorlázórepülő varióval július 23-án 5 órát és 20 percet lejtőzött, termikekkel tarkítva. Az ejtőernyő repülőeszközzé vált. A Vol Libre nevű újság 1985. augusztusi számának címlapjára egy ernyőst tett, amint a Pertuiset hegyről startol. Hubert Aupetit a szerzője az első siklóernyős tankönyvnek, amelynek a címe: “A siklóernyőzés ABC-je“. Laurent de Kalbermatten 1974-es sárkányos bajnok, motoros pilóta, és UL-konstruktőr látta meg elsőként az üzleti lehetőséget is a sportban és ő alkotta meg az első siklóernyő-prototípust.

Vissza a jelenbe

A siklóernyő a legegyszerűbb légi jármű, kezelése nagyon rövid idő alatt és bárki számára elsajátítható. A mély súlypontja miatt igen stabil, és kicsi a repülési sebessége. Könnyen kezelhető, az irányítása mindössze két kormányzsinórral történik. A teljes felszerelés súlya 20 kg körüli és egy hátizsákban elfér az egész. Egyszerűen csak kiteríted az ernyőt egy domboldalon vagy hegyoldalon, a zsinórzat segítségével felhúzod a fejed fölé, majd futsz néhány lépést és elkezdesz emelkedni az ég felé!

Siklóernyővel lehet időtartam- vagy távrepülést végezni, vagy akár műrepülést(acro) is. A siklóernyős pilóta, hasonlóan egy vitorlázórepülőhöz, vagy motor nélküli sárkányrepülőhöz, a levegő feláramlásait kihasználva tud hosszabb időn keresztül (akár 5-6 órát) a levegőben maradni és ez alatt akár több száz kilométert megtenni. Mindez üzemanyag és motorzaj nélkül, csendesen suhanva. A siklóernyős (hasonlóan a gyalogsárkányhoz) lábon történő nekifutással indul egy hegyről, vagy síkvidéken csörlő segítségével és a repülés végén lábra, puhán száll le.

Ne feledjük el azonban, hogy a siklóernyő légi jármű és hasonlóan a gépkocsihoz, vonatkoznak rá közlekedési, üzemben tartási és egyéb szabályok. Mivel a légi járművünk nagyon könnyű és lassú, alaposan ismernünk kell a közeget amiben repülünk, hogy ne kerüljünk kedvezőtlen körülmények közé. A pilótává válás folyamata nem merülhet ki a felszállás megtanulásában, ennél komplexebb tudásra kell törekedni. Ebből kifolyólag a sport egyszerűsége ellenére, a repülés megtanulása kizárólag csak szakértők irányítása mellett lehetséges! Hatósági engedéllyel a két magyar Siklórepülő Szövetség oktatójaként, az aktuálisan érvényben lévő tematika alkalmazásával, velünk játszva sajátíthatod el a siklóernyőzést.

Amennyiben az olvasottak felkeltették az érdeklődésedet, esetleg közelebbi kapcsolatba kerülnél a siklóernyőzéssel, nézd meg milyen lehetőségeket kínál fAirPlay csapatunk.

Kérdéseiddel pedig fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

  • Telefon: +3620 433 9551 +3630 848 9056
  • E-mail: info@sikloernyozes.com
[contact-form-7 id=”33973″ html_class=”gem-contact-form-dark”]