1146 Budapest, Thököly út 114/a

Mire jogosít az ‘A’ vizsga?

Sok a bizonytalanság ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Fontosnak tartjuk, hogy tisztán lássátok, a megszerzett ‘A’ vizsga papírotok mire jogosít. Mint biztosan már halottátok, 2018 szeptemberétől számotokra kedvezően változtak a szabályok.

Idézet a HFFA ÚJ Képzési kézikönyvéből, hogy az ‘A’ vizsga mire jogosít:

“Alapfokú képzés során a növendék megszerzi a siklóernyő biztonságos repüléshez való előkészítésének készségét, és az A vizsgafeladatokban azt a jártasságot, ami alapján A vizsgás pilótaként oktató jelenléte nélkül is képes nem turbulens időben az A vizsgához tartozó feladatokat elvégezni:

Az ‘A’ vizsgás feladatok a következőek: A/1.a gyakorlat: Földi előkészítés A/1.b gyakorlat: Kötelező szimulációk A/1.c gyakorlat: Talajfogási technikák A/2. gyakorlat: Felhúzások és futópróbák 23 A/3. gyakorlat: A leszállás a futópróbák alatt A/4. gyakorlat: Talajmenti siklások A/5. gyakorlat: A leszállás kisdombról. A/6. gyakorlat: Fordulózások, gyorsítások, lassítások. A/7. gyakorlat: Szoktató repülések A/8. gyakorlat: A leszállás magas startból. A/9. gyakorlat: Fülcsukás.”

Hogy mikortól turbulens az idő (termikusság, vagy szél miatt), az egyedileg évszaktól, napszaktól, az adott meteorológiai helyzettől és tereptől is függ. Ennek megítélése sokszor még oktatóként is nehéz feladat. A biztonságotok, és lelki nyugalmatok megőrzése végett, ennek megítélését minimum Pilóta 1-re de inkább az oktatóidra bízd.

A tematika alapján, – elméletileg – szezonban ez azt jelenti, hogy kb.10.00-18.00-ig nem repülhetsz egyedül. Még akkor sem, ha ebben az intervallumban csak le szeretnél siklani. Kérjük a fent leírtakat mindenkor tartsátok szem előtt.

fAirPlay csapata